Uit de natuur voor de mens

“Sinds uw brief hou ik van u.” Zo zou een liefdesgeschiedenis kunnen beginnen. Deze aan Elisabeth Sigmund gerichte uitspraak van Dr. Rudolf Hauschka was echter het begin van Dr.Hauschka Cosmetica. Dat was in 1962.

“Sinds uw brief hou ik van u.”
Zo zou een liefdesgeschiedenis kunnen beginnen.

De Weense chemicus Dr. Rudolf Hauschka had in 1935 de firma WALA opgericht die antroposofische geneesmiddelen vervaardigde volgens een geheel nieuw ontwikkeld ritmisch procédé . Nu wilde hij het assortiment uitbreiden met een bijzonder soort cosmetica, passend bij de filosofie van het bedrijf. Via een brief vroeg hij advies aan de eveneens uit Wenen afkomstige schoonheidsspecialiste Elisabeth Sigmund. Haar antwoord met bijzondere ideeën over nieuwe benaderingen voor cosmetica maakte Hauschka zo enthousiast dat hij haar vroeg naar Eckwälden te komen.

Uitzonderlijke ideeën voor buitengewone cosmetica

Elisabeth Sigmund aarzelde niet lang, pakte haar spullen in haar toenmalige woonplaats Stockholm en vertrok naar Eckwälden. Een bontgekleurd gezelschap van mensen – apothekers, chemici, antroposofische artsen en Elisabeth Sigmund als schoonheidsspecialiste – ontwikkelden, in een periode waarin intensief werd gewerkt, de nieuwe „WALA“-cosmetica.

Feiten over WALA

• opgericht in 1935 door Dr. Rudolf Hauschka in Ludwigsburg

• huidige vestiging van het bedrijf: Bad Boll/Eckwälden bij Stuttgart

• stichting sinds 1986 (WALA-stichting)

• ongeveer 700 medewerkers

• zelfontwikkelde en vervaardigde producten met een holistische benadering

• export naar meer dan 30 landen wereldwijd

• Dr.Hauschka Med sinds 2009: mond- en tandverzorging

• volgens Demeter-richtlijnen bewerkte, biologisch-dynamische WALA-tuin met heilzame planten

• wereldwijd stimuleren van biologisch-dynamische teeltprojecten

• belangrijke productiestappen met aandacht voor zorgvuldig handwerk

• eigen methode voor handmatig potentieren

De WALA kwaliteit

Alle grondstoffen en planten die WALA verwerkt, worden binnen het eigen bedrijf door analytische en microbiologische laboratoria gecontroleerd op zuiverheid. Alleen als ze door de strenge controles komen, worden ze gebruikt in de productie. Doorlopende testen begeleiden het totale productieproces, die onder strenge hygiënische omstandigheden plaatsvindt. Het eindproduct wordt door ervaren medewerkers gecontroleerd op geur, consistentie en kleur. Pas als het kant en klare product alle testen heeft doorstaan mag het worden verpakt.

De WALA-tuin met heilzame planten

Een tuin met heilzame planten op de zware leemgrond van de Schwäbische Alp? De boeren van Eckwälden keken behoorlijk ongelovig toen WALA in de 50-er jaren voor haar nieuwe plannen een stuk grond zocht. Rudolf Hauschka kocht een drassige wei aan de voet van de helling van de berg. Deze grond wordt sindsdien door de tuinlieden met biologisch-dynamische methodes bewerkt. Na vele jaren kreeg de grond een fijne structuur en werd gemakkelijk te bewerken. De tuinlieden telen nu meer dan 150 verschillende heilzame planten voor de productie van de WALA producten op de intussen 4,5 hectare grote percelen. Tussen de waterlelievijver, de beek, bijenkorven en bloemenweiden voelen ook libelles, padden en vuursalamanders zich uitstekend thuis.

Wat betekent biologisch-dynamische teelt?

Deze door Dr. Rudolf Steiner in 1924 ontwikkelde methode, ziet de tuin als een volledig gesloten kringloop. Zaaigoed, compost en zaaigrond komen voor een groot deel uit de eigen productie.

De telers maken gebruik van verschillende plantaardige preparaten waardoor de compost beter wordt omgezet en de planten beter bestand zijn tegen parasieten en ziekten. Bij het werken met planten is handwerk van wezenlijk belang. Bij het zaaien en oogsten werken de tuinlieden volgens de ritmes van de natuur. Daardoor groeien er sterke gezonde planten. De juiste basis WALA Geneesmiddelen en Dr.Hauschka Cosmetica.